На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството и футболни легенди на ФК Академик разказаха най-интересните факти за отбора, който тази година чества 75 годишния си юбилей.

ФК Академик е основан през 1947 г. Клубът е двукратен бронзов медалисти във футболния ни шампионат- през 1950 и 1976 г. Финалист е за Националната купа през 1951 г., Балкански клубен шампион през 1974 г. С най-много участия за отбора е Илия Чалев с 213 мача, а голмайстор на тима е Младен Василев с 68 гола.

„До днес, 23 май 2022 г., Академик София си остава единственият български отбор, който е побеждавал Милан в официален мач. Това стана през сезон 1976-1977 г., когато отборът първо елиминира Славия /Прага/, а след това в първия мач побеждава Милан с 4:3, а във втория губи с 0:2, след много спорно съдийство. Но искам за тези двубои да дам думата на участниците в тях – Илия Чалев и Борис Ангелов“, добави Данчев.

Рекордьорът по изиграни мачове за Академик Илия Чалев подчерта, че в онези години всички в отбора са били редовни студенти.

„Едновременно и играехме футбол, и учехме. Аз първо завърших електроинженерство, а след това и международни икономически отношения. Имахме колеги които завършиха право, икономика и други престижни специалности. Играехме успешно срещу грандовете ЦСКА, Левски и Славия, но никога няма да забравя двата мача с Милан – победата в София с 4:3 и загубата в Милано с 0:2, като в италианския колос играеха легендарният треньор Фабио Капело и големият футболист Джани Ривера“.

Преди мача с Милан „студентите“ елиминират Славия Прага след загуба с 0:2 в чешката столица и победа с 3:0 в София.

„Чехите играха много грубо, ритаха и фаулираха, загубихме в Прага с 2:0, но в София ги бихме със същия резултат благодарение на отличната игра и на Альоша Димитров. В продълженията вкарахме още един гол и ги елиминирахме“, поясни Чалев и си спомни за знаменитата победа над Милан в София.

„Преди мача бе валяло дъжд и ние се приспособихме по-добре към мокрия терен. Поведохме – с 3:1 после с 4:2, като при този резултат изпуснахме няколко чисти положения, след което Капело вкара втория си гол и резултатът стана 4:3. В мача реванш италианците се възползваха от някои проблеми в нашия отбор и поведоха с 2:0. Аз вкарах чудесен гол, но съдията го отмени заради измислена засада. По –късно италианските вестници написаха: “Горките футболисти от София. Ако съдията не им бе отменил скандално гол и не подпираше домакините, Милан щеше да бъде елиминиран.”

Борис Ангелов подчерта, че в основата на успехите на Академик в този период е треньорът Данко Роев.

„Той умееше да прави селекция и да подрежда отбора. Бе един от най-добрите ни треньори. За мен мачовете с Милан са като един изживян сън. А в отбора ни играеха много силни футболисти – няма да ги изброявам, да не изпусна някой. Но всички играехме и учехме, затова станахме добри специалисти“, подчерта Ангелов и разказа за времето, когато е бил треньор на националните ни отбори при юношите и младежите, в които са играли най-легендарните ни играчи от златното поколение, донесли най-големия успех на българския футбол през 1994 г.

„Искам да благодаря на президента на клуба Вихър Данчев, който дава всичко от себе си, за да съществува този голям клуб. За съжаление става все по-трудно, освен че няма достатъчно финанси, ни отнемат и терените, на които нашите деца да тренират и играят“.

Футболният мениджър Петьо Костадинов подчерта, че това, което е характерно за ФК „Академик“ – академичната култура, в момента най-много липсва на българския футбол.

„Спомням си когато ЦСКА 1948 игра с отбора на Академик в по-долните групи. Тогава играчите на Академик поздравиха не само своите съперници на терена, но отидоха и поздравиха и треньорското ръководство на ЦСКА 1948. Това няма да го забравя, защото тази култура липсва в българския футбол. Жалко е, че 100-те деца, които тренират в Академик, постоянно се сблъскват с битови проблеми. А стадион „Академик“ в кв. „Гео Милев“ пустее.

Добромир Манасиев, който е футболист в мъжкия отбор и член на УС на Академик,заяви, че школата на клуба и сега е сред най-добрите.

„В много възрастови групи нашите отбори са по-добри от тези на ЦСКА, Левски, Славия и други големи отбори. Надявам се покрай този голям юбилей някои бизнесмени да разберат, че Академик и отбор с история и заслужава да се инвестира в него, за да се върне отново в елита на българския футбол.

Накрая на пресконференцията Вихър Данчев заяви, че юбилеят на Академик ще бъде отбелязан на 28 май от 10.30 ч. на стадион „Академик“ в кв. „Гео Милев“.